Natural Skin Care

Cathalijnestraat 31A

4508 AA Waterlandkerkje

Tel: 06 38 19 78 57

E-mail info@natural-skin-care.nl

Maandag van 09.15 tot 17.00
Dinsdag van 09.15 tot 22.00
Woensdag van 09.15 tot 22.00
Donderdag van 09.15 tot 22.00
 Vrijdag van 09.00 tot 13.00

Online afspraak maken

Stel uw vraag

 

Acne behandeling

 

Een huid die gevoelig is voor acne en ontstekingen wordt heel vaak geassocieerd met de puberteit. Dat terwijl volwassenen ook te maken kunnen hebben met acne en ontstekingen.

 

Volwassenen met acne

Studies wijzen uit dat 40-55% van de volwassenen in de leeftijd van 20 tot 40 jaar wel eens last heeft van een huid met ontstekingen. Een druk sociaal leven met zowel sociale als zakelijke verplichtingen, bezorgen onze huidige samenleving de nodige stress. Als je lange tijd onder stress staat dan kan dit overgaan tot een chronische vorm van stress omdat je constant op een hoog level wilt presteren, hierdoor sta je onder constante adrenaline. Dit stimuleert de talgproductie, wat de basis legt voor ontstekingen van de huid.

Wanneer er een overschot is aan talgproductie, kan dat in combinatie met dode huidcellen leiden tot een verstopping. Dit kan weer leiden tot een opgezette huid, een verstopping en rode vlekken maar ook tot ontstekingen rondom de follikel, wat weer resulteert in pukkeltjes en puistjes. Een huid met ontstekingen bij volwassenen is vaak hardnekkiger en gevoeliger dan bij een jonge huid. Volwassenen hebben vaker last van een gevoelige huid, of een combinatie van een gemengde huid, waarbij een specifieke behandeling nog meer van belang is. Het vereist een andere aanpak dan de acne in de puberteit.

Beide leeftijdscategorieën eisen een verschillende manier van behandelen en is daardoor van belang dat deze op de juiste manier word behandeld. Het belangrijkste zowel voor pubers als voor volwassenen met acne is dat je de huid thuis op de goede manier behandeld en verzorgt. De behandeling in de salon zorgt voor de extra diepe reiniging en de boost die de huid nodig heeft. Echter zonder thuis aan de slag te gaan los je het probleem van acne niet op. Acne wordt vaak deels vergoed door de zorgverzekering.

Klik op onderstaande link om te zien of u in aanmerking komt voor een vergoeding‚ overzicht vergoedingen zorgverzekaars 2016 Doe de 'zorgverzekeringscheck’ om te weten wat uw exacte vergoeding is, ik zal dan contact opnemen met uw zorgverzekeraar. Zodra ik contact heb gehad met uw zorgverzekering neem ik contact met u op.

Welke factoren zijn van invloed op de ernst van de acne?

 • genetische factoren (andere familieleden hebben ernstige acne)
 • hormonale factoren
 • polycysteus ovarium syndroom (PCO, vrij zeldzaam)
 • teveel hormoon aanmaak (zeldzaam)
 • psychologische stress
 • omgevingsfactoren
 • hoge vochtigheidsgraad van de omgeving
 • vette, poriën afsluitende cosmetica
 • druk door kleding op de huid (strakke boorden, voorhoofdsbanden)

 

Direct online reserveren

 

Wat is de rol van bacteriën?

De precieze rol van bacteriën in acne is nog niet geheel duidelijk. Tijdens de puberteit neemt het aantal bacteriën op de huid aanzienlijk toe. Dit betreft vooral Propionibacterium acnes (P. acnes). Het feit dat lokale antibiotica-crème en antibiotica een gunstig effect hebben moet vooral worden toegeschreven aan het ontstekingsremmende effect van deze antibiotica en niet zozeer aan de bacterie-dodende eigenschappen.

 

Wat is de rol van de talgklieren?

Acne is een aandoening van de talgklieren. Deze talgklieren bevinden zich overal op de huid met uitzondering van de handpalmen en voetzolen. Niet overal op de huid zijn evenveel talgklieren aanwezig. Hoog op de rug, op het voorhoofd en op de kin bevinden zich de meeste en de grootste talgklieren. De talgkliertjes scheiden de talg via een kanaaltje uit dat uitmondt in een haarfollikel. Via de haarfollikel komt de talg dan naar het huidoppervlak.

 

Wat is de functie van talg?

Talg heeft de volgende functies:

 • het voorkomt vochtverlies uit de huid.
 • het beschermt de huid tegen bacteriën en schimmels.
 • het geeft de huid een kenmerkende geur.

 

De productie van talg is afhankelijk van:

 • de hoeveelheid geslachtshormonen (vooral testosteron en androsteendiol).
 • de leeftijd (piek in de geslachtsrijpe leeftijd, na het 40e levensjaar neemt de productie van talg geleidelijk af).
 • bepaalde geneesmiddelen zoals:
  • oestrogenen (b.v. Diane-35 ®)
  • vitamine A zuur-derivaten (b.v. isotretinoine)
  • anti-androgenen (b.v. cyproteronacetaat)

   

 

Waardoor wordt acne NIET veroorzaakt?

Acne heeft niets te maken met:

 • het eten van varkensvlees, chocola, patat of mayonaise.
 • voedselallergie
 • vitaminetekort (vitaminepillen zijn dus niet nodig)
 • slechte hygiëne

Er is mogelijk wél een relatie met het eten en drinken van zuivelproducten en acne.

 

Hoe ziet het eruit?

Alle vormen van acne tonen in meer of mindere mate de volgende typen huidafwijkingen en restafwijkingen:

 • Comedonen (mee-eters),Het meest typisch aan het klinisch beeld van acne zijn de zgn. comedonen of mee-eters. Er zijn verschillende typen comedonen te onderscheiden.
 • open comedonen (‘blackheads’): deze zijn grijs of zwart van kleur.
 • gesloten comedonen (‘whiteheads’): bij deze comedonen is de follikelopening volledig afgesloten waardoor de talg zich gaat ophopen. Deze talg is zichtbaar als witte ‘kopjes’ of puistjes. Comedonen vertonen in principe geen ontsteking

 

Pustels

Pustels, of in gewoon Nederlands: puistjes, zijn in feite gesloten comedonen die ontstoken zijn geraakt. Er is duidelijk roodheid (erytheem) zichtbaar, zowel van het puistje zelf als de huid direct eromheen.

 

Infiltraten

Soms ontstaan rode ontstoken bulten met uitgebreide roodheid en pijn. Dit zijn infiltraten die soms spontaan kunnen ontstaan, maar meestal worden veroorzaakt door het ‘leegknijpen’ van een puistje. Door de druk die op de wand van de talgklier wordt uitgeoefend kan deze scheuren, waardoor de inhoud in de omgevende huid terechtkomt. Dit kan leiden tot een flinke pijnlijke ontsteking van de huid.

 

Huidafwijkingen bij uitdovende acne

Na het spontaan ‘uitdoven’ van de acne of na behandeling wordt ter plekke van de voormalige ontstekingen nog een rode of paarse verkleuring van de huid gezien. Dit zijn dus geen actieve acne-afwijkingen maar huid die zich aan het herstellen is. Dit noemen wij postinflammatoir erytheem. Dit postinflammatoir erytheem kan uiteindelijk donker verkleuren: postinflammatoire hyperpigmentatie. Dit wordt vooral gezien bij mensen met een donker huidtype. Deze postinflammatoire hyperpigmentatie, die vaak als cosmetisch storend wordt ervaren verdwijnt vaak in de loop der jaren.

 

Littekens

Littekens kunnen bij elke vorm van acne ontstaan, maar zij worden vooral bij de ernstige vormen gezien zoals acne conglobata. Littekens zijn feitelijk door het lichaam aangemaakte bindweefselgebieden om schade aan de huid te herstellen. Dit bindweefsel heeft een andere structuur dan dat van de gewone huid. Dit is zowel te zien als te voelen. Littekens kunnen in de loop van jaren wel iets verbeteren, maar verdwijnen nooit helemaal. Zie de pagina microdermabrasie voor meer informatie over de behandeling voor het verminderen van deze littekens

 

Direct online reserveren